Play Icoon
Afspelen
Plaat
Marker

Zeehond

Zeehonden zijn zoogdieren, het zijn de iconen van het Waddengebied. Niet iedereen weet dat er hier twee soorten zeehonden leven: de gewone zeehond en de grijze zeehond.

De gewone zeehond is de kleinste en te herkennen aan een kleine ronde kop. Deze worden in de zomer geboren en de jongen zwemmen meteen met de moeder mee.

De grijze zeehond is indrukwekkend groot en zwaar en heeft een kegelvormige kop. Het is het grootste roofdier van Nederland. Op het land zijn ze een beetje onhandig en traag, maar in het water juist heel snel en behendig door een aantal slimme aanpassingen, zoals een goede stroomlijning voor de snelheid. En gevoelige snorharen die de kleinste bewegingen detecteren om in troebel water vissen te vangen.

Het gaat weer goed met de populaties gewone en grijze zeehonden. Er leven op dit moment ruim 8.000 dieren in het Nederlandse Waddengebied en de aantallen lijken stabiel. De zeehonden-populatie wordt wel gezien als bio-indicator van het ecosysteem. Het laat de draagkracht van het ecosysteem zien. Bovenaan de voedselketen zijn zeehonden immers kwetsbaar. Als er te weinig voedsel is, dan neemt de populatie af.

Volgende Avontuur?
Ga door naar Klimaat